پروتز سینه و شکل های رایج آن، عوارض خطرناک و مراقبت

پروتز سینه و شکل های رایج آن، عوارض و مراقبت ها

پروتز سینه چیست؟

پروتز سینه، ایمپلنت سینه یا Augmentation Mammoplasty یکی از پرطرفدارترین عمل‌های جراحی زیبایی در جهان است. ایمپلنت سینه با هدف تصحیح شکل سینه و بزرگ‌تر کردن سینه انجام می‌شود. عمل پروتز سینه، یکی از انواع ماموپلاستی است.

در عمل پروتز سینه، ایمپلنت‌هایی در زیر بافت سینه یا ماهیچه سینه قرار داده‌می‌شود. آناتومی سینه را اگر بشناسید، جایگیری این پروتزها و ایمپلنت‌ها برای شما واضح‌تر خواهد‌بود. برای برخی خانم‌ها، پروتز سینه راهی برای افزایش اعتماد‌به‌نفس است. برخی زنان معمولا بعد از شیردهی یا کاهش وزن، دچار کاهش حجم سینه یا عدم تقارن در شکل سینه‌ها می‌شوند. حتی ممکن است به هر دلیلی از اندازه و شکل سینه خود راضی نباشند. اما در برخی موارد هم، پروتز سینه جزئی از فرایند بازسازی سینه است. برای مثال زمانی که برای درمان سرطان سینه، به اجبار یک یا هر دو سینه تخلیه می‌شود.

ایمپلنت سینه چیست؟


ایمپلنت‌های سینه به پروتزهای پزشکی گفته می‌شود که برای بزرگ‌تر کردن سینه، ترمیم بافت آن یا تولید فرم فیزیکی سینه، درون سینه قرار داده‌می‌شود. ایمپلنت‌ها انواع، جنس و شکل‌های متفاوتی دارند.

انواع مدل پروتز سينه از نظر جنس و مواد تشکیل دهنده ایمپلنت

در حال حاضر در سراسر دنیا، برای پروتز سینه از سه نوع ایمپلنت استفاده می‌شود:

  • پروتز سینه سیلیکونی
  • پروتز سینه آب نمکی
  • پروتزهای سینه ثابت یا gummy bear.

در هر دو مدل پروتز سیلیکونی و آب نمکی، ایمپلنت سینه دارای دیواره‌ی خارجی سیلیکونی است. همچنین تفاوت در ماده‌ی پرکننده است.

۱. پروتز سینه آب نمکی

انواع پروتز سینه آب نمکی با آب‌نمک استریل‌شده پر می‌شوند. این ایمپلنت‌ها می‌توانند از قبل در اندازه دلخواه پر شده‌باشند. یا اینکه در حین جراحی پر شوند. به این صورت که ابتدا به صورت خالی در جای مناسب قرار داده‌می‌شوند و سپس با آب نمک استریل‌شده پر می‌شوند. به این صورت، جراح می‌تواند میزان پر شدن ایمپلنت را در حین عمل تنظیم‌کند.

ایمپلنت‌های آب نمکی یا سالین گرد و سفت‌تر از ایمپلنت‌های سیلیکونی هستند. این پروتز سینه برای خانم‌های ۱۸ ساله و بالاتر مناسب هستند. اما چرا بالای ۱۸ سال؟ چون ۱۸ سال سن قانونی برای انجام عمل‌های جراحی زیبایی است.

نوع دیگری از ایمپلنت‌های سالین یا آب‌نمکی هم وجود دارد که در داخل آن یک ساختار وجود دارد که به آن بافت نرم و منعطف‌تری می‌دهد. این ساختار این اجازه را به ایمپلنت می‌دهد که بهتر از پروتزهای آب نمکی معمولی، شکل خود را حفظ کنند. این پروتزها از سال ۲۰۱۵ در جراحی پروتز سینه استفاده می‌شوند.

۲. پروتز سینه سیلیکونی

یکی از انواع پروتز سینه، پروتز سینه سیلیکونی است. این نوع از ایمپلنت‌ها با ژل سیلیکون پر می‌شوند، که ماده‌ای نرم و الاستیک با بافتی شبیه به چربی انسانی است. ایمپلنت‌های سیلیکونی، یک جداره‌ی سیلیکونی دارند که با ژل سیلیکون پر شده‌است. پروتزهای سیلیکونی در شکل‌های مختلف با درجه‌های سفتی مختلف موجود هستند. همه‌ی ایمپلنت‌های سیلیکونی از قبل با ژل پر شده‌اند و نسبت به پروتز آب نمکی نیاز به برش بزرگ‌تری دارند. اگر از پروتز سیلیکونی استفاده کنید، حس طبیعی‌تر و نرم‌تر و سبک‌تری خواهیدداشت.

سن مناسب برای استفاده از پروتزهای سیلیکونی ۲۲ سال و بالاتر است. هر ۲ یا ۳ سال باید توسط پزشک معاینه شوید و برای بررسی پارگی‌های احتمالی، MRI انجام شود.

۳. پروتز سینه ثابت یا Gummy Bear

این نوع پروتز هم در واقع با ژل سیلیکون پر شده‌است. اما تفاوت در اینجاست که این پروتزها حتی در صورت پاره‌شدن هم، شکل خود را از دست نمی‌دهند و پروتز دائمي سينه است. تراکم سیلیکون در پروتزهای ثابت بالاتر است و به همین دلیل سفت‌تر از پروتزهای سیلیکونی هستند.

پروتز سینه ثابت شکل و اندازه‌های مختلفی دارند و عموما در قسمت پایین، برجستگی بیشتری دارند. به سمت بالا نازک‌تر می‌شوند، تا فرم بهتر و طبیعی‌تری را به سینه بدهند.

برای قرار دادن پروتز ثابت، نیاز به برش بزرگتری هست. اگر پروتز ثابت بعدا بچرخد، منجر به یه شکل غیرطبیعی در سینه می‌شود. به‌طوری که برای اصلاح آن، لازم است مجددا عمل جراحی انجام شود.

انواع پروتز سینه از نظر شکل


دو شکل پایه‌ای در پروتز سینه داریم:

  • گرد و اشکی
  • آناتومیک

هر یک از این شکل‌ها در اندازه‌ها و برجستگی‌های مختلف وجود دارند. انتخاب شکل پروتز سینه و بزرگی آن به عوامل مختلفی مثل سلیقه فرد و محل ترجیحی برای برش، بستگی دارد. آناتومی فرد، مثل شکل بدن، پهنای جناغ، حد فاصل دیواره قفسه سینه و بافت سینه موجود هم بر انتخاب شکل پروتز سینه تاثیر می‌گذارد.

۱. پروتز سینه گرد

ایمپلنت سینه گرد، رایج‌ترین شکل پروتز سینه است. شکل قدیمی و اولیه پروتز سینه، که هنوز هم محبوبیت زیادی دارد. و عموما جذاب‌ترین و مطلوب‌ترین نتیجه را برای فرد فراهم می‌کند. بعد از عمل، سینه فرمی گرد و برجسته خواهد‌داشت، که در قسمت بالا برجستگی و پری بیشتری دارد. پروتز گرد عموما قیمت پایین‌تری نسبت به پروتز اشکی دارد.

۲. پروتز سينه اشكي (قطره اشکی یا آناتومیکال)

پروتز اشکی بیشتر برای کسانی مناسب است که طبیعی‌ترین نتیجه را می‌خواهند. در پروتز اشکی، قسمت پایین ایمپلنت برجستگی بیشتری دارد و بالای آن باریک‌تر است. همان‌طور که از اسم آن مشخص است، فرمی شبیه به قطره به سینه می‌دهد.

خانم‌هایی که می‌خواهند فرم سینه‌شان طبیعی‌تر باشد، عموما پروتز اشکی را انتخاب می‌کنند. البته میزان پر بودن و حجم سینه در این نوع، کم‌تر از فرم گرد نیست.

مقایسه انواع پروتزها :

۱. پاره شدن پروتز سینه

پاره‌شدن پروتز سینه، اتفاق نادری است و به این راحتی اتفاق‌نمی‌افتد. اما اگر این اتفاق بیفتد، محتوای پروتز آب نمکی به راحتی جذب بدن می‌شود. اما محتوای پروتز سیلیکونی، در جای خود باقی می‌ماند و عموما به بافت‌های مجاوز نفوذ نمی‌کند و حتی شاید پارگی آن را متوجه نشوید.

۲. ظاهر و حس پروتز سینه

بسیاری از خانم‌ها، پروتز سینه گرد را ترجیح می‌دهند. در‌حالیکه بسیاری از خانم‌های دیگر، حس می‌کنند که پروتز گرد، مصنوعی است و پروتز اشکی را ترجیح می‌دهند. اگر کسی پروتز سفت و گردتری را بخواهد، شاید پروتز آب نمکی را بیشتر بپسندد. پروتز سیلیکونی حس نرم‌تر و طبیعی‌تری دارد. چروک‌شدن در پروتزهای آب نمکی بیشتر اتفاق‌می‌افتد. مخصوصا اگر بیمار در ابتدا بافت سینه زیادی نداشته‌باشد. جدای از اینها، عموم خانم‌ها اعلام کرده‌اند که پروتز سیلیکونی حس سبک‌تری دارد.

۳. تغییر اندازه

در این زمینه، پروتزهای آب نمکی بهتر هستند. چون این پروتزها به صورت خالی وارد بدن می‌شوند و سپس به اندازه دلخواه می‌توان آنها را پر کرد. یعنی اگر می‌خواهید سینه بزرگ‌تر یا کوچک‌تری داشته‌باشید، فقط لازم است به پزشکتان مراجعه کنید تا با تکنیک‌های ویژه‌ای، حجم بیشتری به پروتز اضافه یا کم شود. اما سایز ایمپلنت‌های سیلیکونی ثابت است.

۴. سن مناسب برای پروتز

بر اساس قوانین FDA، کمترین سن برای انجام پروتز سیلیکونی ۲۲ سال است. اما خانم‌ها از سن ۱۸ سالگی می‌توانند پروتز آب نمکی را انجام دهند. حداقل سن ۱۸ سال برای این است که تا قبل از این سن، شاید فرد، آگاهی و بینش لازم در مورد مزایای و معایب این جراحی زیبایی را نداشته‌باشد.

۵. مقدار برش در پروتز

هرچند ایمپلنت‌های سیلیکونی سبک‌تر از ایمپلنت‌های آب نمکی هستند، اما نیاز به برش بزرگ‌تری دارند. چون ایمپلنت‌های سیلیکونی از قبل پر می‌شوند. در نتیجه جای زخم بزرگتری از آن به جا می‌ماند.

کاربردهای پروتز سینه

پروتز سینه می‌تواند در موارد زیر، به شما کمک کند:

  • بزرگ‌کردن سینه‌هایی که به صورت طبیعی کوچک هستند
  • بازیابی اندازه و شکل سینه بعد از بارداری، کاهش وزن یا شیردهی
  • تصحیح عدم تقارن زیاد در بین سینه‌ها
  • ترمیم بافت سینه بعد از تخلیه سینه بعد از سرطان سینه یا دیگر جراحی‌های سینه (بعد از درمان سرطان سینه می‌توان از این روش برای زیبایی استفاده کرد.)

عمل پروتز برای چه کسانی مناسب است؟

یکی از اصلی‌ترین سوال‌هایی که ذهن شما را درگیر می‌کند، این مسئله است که اصلا چه کسانی بهتر است که پروتز سینه را انجام دهند یا چه کسانی می‌توانند این عمل جراحی زیبایی را انجام دهند. به خاطر داشته‌باشید که این جراحی یک جراحی زیبایی است و برای انجام آن ضرورتی وجود ندارد. اما چه کسانی در شرایطی هستند که انجام دادن جراحی پروتز سینه برای آنها بهتر است؟

  • کسانی که سینه‌های آنها خیلی کوچک باشد و این بر روی اعتماد به نفس آنها تاثیر بگذارد می‌توانند از این عمل جراحی برای افزایش اعتماد به نفس و زیبایی خود استفاده کنند. اما مسئله این است که قبل از انجام این جراحی فرد باید به دکتر روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کند تا برای انجام این جراحی از نظر روانی سالم و در شرایط مناسب باشد.
  • افرادی که مدل هستند و یا زیبایی ظاهری آنها در شغل و وجهه‌ی اجتماعی آنها موثر است می‌توانند با کمک این روش به آینده‌ی شغلی خود کمک بیشتری کنند. بسیاری از سلبریتی‌ها از این جراحی استفاده می‌کنند.
  • افرادی که سینه‌های نامتقارن دارند و این بر روی زندگی آنها و اعتماد به نفس افراد تاثیرات منفی گذاشته‌است.

جراحی پروتز سینه برای چه کسانی مناسب نیست؟

این جراحی برای خیلی از افراد مناسب نیست و همه نمی‌توانند از این جراحی استفاده کنند. در ادامه به معرفی گروه‌های پرخطر برای انجام پروتز سینه پرداخته‌ایم:

  • اگر در شرایط جسمی خوبی نباشید، کاندید مناسبی برای انجام این جراحی نیستید. مثلا اگر سرطان فعال داشته‌باشید و یا عفونت فعالی در بدن شما وجود داشته‌باشد.
  • اگر مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر در شما زیاد باشد، برای انجام این جراحی مناسب نیستید.
  • کسانی که تصویر خوبی از خود ندارند و از نظر روانی مشکلات جدی دارند، ابتدا باید برای مشکلات روانی خود اقدام کنند و سپس برای تغییر ظاهر خود جراحی انجام دهند.
  • اگر کس دیگری از شما می‌خواهد که این جراحی را انجام دهید، مورد مناسبی برای جراحی نیستید. تنها کسانی جراحی‌های زیبایی موفقی خواهند داشت و از نتیجه‌ی عمل راضی خواهند بود که خودشان بخواهند این تغییرات را در بدن خود انجام دهند.
  • اگر نمی‌توانید بعد از انجام جراحی مراقبت‌های جراحی را انجام دهید و به خوبی استراحت کنید، مورد مناسبی برای این جراحی نیستید.
  • سن شما باید بالای ۱۸ و در مواردی بالای ۲۲ باشد.
  • اگر باردار هستید و یا شیر می‌دهید، نمی‌توانید این جراحی را انجام دهید.
  • در صورتیکه ماموگرافی‌های شما مشکوک باشد و یا سرطان سینه داشته‌باشید نمی‌توانید این جراحی را انجام دهید.
  • برخی از بیماری‌های زمینه‌ای به شما اجازه‌ی انجام جراحی را نمی‌دهند. بنابراین قبل از انجام جراحی باید بررسی‌های لازم در شما انجام گیرند.

جراحی پروتز سینه چگونه انجام می شود؟

این عمل نیازی به بیهوشی کامل ندارد و در اکثر مواقع با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. هر چند گاهی هم از بی‌هوشی عمومی استفاده می‌شود.

برای وارد‌کردن ایمپلنت، جراح یک برش در یکی از سه ناحیه زیر انجام می‌دهد:

  • چین زیر سینه
  • زیر بغل
  • اطراف نوک سینه

بسته به نوع پروتزی که می‌خواهید استفاده کنید، میزان این برش تغییر می‌کند. برای مثال پروتز آب نمکی نسبت به پروتز سیلیکونی و پروتز ثابت، نیاز به برش کوچک‌تری دارد. بعد از ایجاد برش، جراج بافت سینه را از ماهیچه‌ها و بافت پیوندی سینه جدا می‌کند. در واقع در زیر یا جلوی ماهیچه‌ی سینه‌ای، یک فضای پاکتی ایجاد می‌شود. سپس جراح، ایمپلنت را وارد این پاکت می‌کند. پروتز آب نمکی به صورت خالی وارد این پاکت می‌شود و سپس پر می‌شود. اما ایمپلنت‌های سیلیکونی و ثابت، از قبل پر شده‌اند و سپس جایگذاری می‌شوند. سپس محل جراحی بخیه زده و بانداژ می‌شود.

مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه

۱. مراقبت روز ۱ تا ۵ بعد از جراحی پروتز

  • در این زمان تا حد امکان، از انجام فعالیت‌های روزمره که نیاز به استفاده از بالاتنه دارد، مانند آشپزی یا ظرف شستن، خودداری کنید.
  • داروها و آنتی‌بیوتیک‌هایی که برایتان تجویز شده را با دقت و سر وقت بخورید. در صورتی‌که درد داشتید، می‌توانید از مسکن‌های تجویزشده استفاده کنید.

۲. هفته اول تا دوم بعد از جراحی پروتز

  • بعد از هفته اول، احساس بهتری خواهیدداشت و قوی‌تر خواهیدبود. اما همچنان از رفتن سر کار و دانشگاه، خودداری کنید. فعالیت‌هایتان را همچنان محدود نگه‌دارید. از برداشتن، هل‌دادن یا کشیدن اجسامی با وزن بیشتر از ۲ تا ۳ کیلو، خودداری کنید.
  • بخیه‌ای که در پروتز سینه استفاده می‌شود از نوع جذبی است و تا روز دهم بعد از عمل، باید تا حد زیادی بهبود پیدا کرده‌باشد. به یاد داشته‌باشید که آب کافی بنوشید. اگر هر گونه علائم پیش‌بینی‌نشده‌ای داشتید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.

۳. هفته سوم تا چهارم بعد از جراحی پروتز

  • بهبودی کامل و جای‌گیری کامل ایمپلنت، تا حدود ۳ الی ۴ ماه بعد از عمل ادامه دارد. کمی طول می‌کشد تا بدنتان خود را به صورت کامل با ایمپلنت‌ها تطبیق دهد. در این مدت باید تمام وقت، حتی در زمان خواب، از سوتین‌های طبی که پزشک تجویز کرده‌است، استفاده کنید.

خطرات و عوارض پروتز سينه

  • بافت اسکار (جای زخم) که می‌تواند شکل ایمپلنت سینه را مخدوش کند (انقباض کپسولی)
  • درد در سینه
  • علائم سیستمی که عموما با نام بیماری ایمپلنت سینه شناخته می‌شود (BII)
  • عفونت
  • تغییر در حساسیت سینه و نوک سینه به صورت موقت یا دائمی
  • جابجایی و تغییر موقعیت پروتز سینه
  • نشت یا پاره‌شدن پروتز

کاربر زیبانو
کاربر زیبانو
مقالات: 39

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + هجده =