عملهای لاغری مجموعه از عملهای جراحی باهدف کاهش وزن هستند. عمل اسلیو معده هم مانند دیگر عملهای لاغری برای کسانی مناسب است که رژیم غذایی و ورزش به هر دلیلی برای کاهش وزن آنها نتیجه نداده است. در عمل اسلیو معده، متخصص گوارش قسمت بزرگی از معده را برمیدارد و شکل معده به نحوی تغییر میکند که شبیه به یک موز کوچک یا آستین (اسلیو) میشود. قسمتهای حذفشده معده بخشهایی هستند که هورمون گرسنگی یا گرلین را تولید میکنند. این روش جدیدتر از روش بای پس معده است و معمولا هزینهی کمتری نسبت به بای پس دارد. بررسیهای مختلف نشان داده است که عمل اسلیو به اندازهی بای پس معده مؤثر است. با مراجعه به متخصص گوارش، پزشک شرایط و خواستههای شما را بررسی میکند و بر اساس شرایط بدنی و سلامتیتان، در صورت صلاحدید، عمل اسلیو معده را پیشنهاد خواهد کرد.
عمل اسلیو معده یا گاسترکتومی اسلیو چیست؟
عمل اسلیو معده به انگلیسی Gastric sleeve surgery یا گاسترکتومی اسلیو، نوعی عمل لاغری برای کاهش وزن است که در طی آن قسمت زیادی از معده برداشته میشود. نوعی جراحی محدودکننده بشمار میرود که طی آن حدود ۷۵ درصد از حجم معده برداشته میشود؛ در نتیجه فرد پس از خوردن مقدار کمی غذا، احساس سیری میکند. این گزینهی جراحی، مسیر روده را تغییر نمیدهد.
این جراحی همچنین باعث میشود که فرد کمتر احساس گرسنگی کند زیرا یک معدهی کوچکتر، سطح کمتری از هورمون گرلین (که منجر به گرسنگی میشود) را ترشح میکند؛ در نتیجه فرد سرکوب طولانیمدت اشتها را تجربه خواهد کرد.
هرچند گاسترکتومی اسلیو، منجر به کاهش وزن چشمگیری میشود، اما با خطرات و عوارض جانبی خاصی هم همراه است. ازاینرو قبل از تصمیم برای انجام این عمل، با دکتر گوارش مشورت کنید و تنها زمانی برای عمل اسلیو معده اقدام کنید که سود این عمل برای شما بیشتر از ضررش باشد.
انواع عمل اسلیو معده کدامند؟
۱. اسلیو معده به روش آندوسکوپی یا كوچک كردن معده با عمل جراحی
اسلیو معده با آندوسکوپی روشی است که در آن برخلاف جراحی کلاسیک، قسمت مشخصی از معده به روش آندوسکوپی و بدون ایجاد برش برداشته میشود. بعد از انجام این پروسه، بیمار وارد جریان سالم کاهش وزن میشود و در مدت کوتاهی میتواند به نتایج دائمی دست پیدا کند.
فرایندی است که طی آن به روش آندوسکوپی، معده را منقبض میکنند. در این روش لولهی آندوسکوپی از طریق دهان وارد میشود و هیچگونه برشی ایجاد نمیشود.
در انتهای سال اول بعد از انجام جراحی اسلیو معده به روش آندوسکوپی، به طور میانگین باعث کاهش وزن ۱۷ تا ۲۰ درصدی میشود. بهاینترتیب فرد بهظاهر زیبای موردنظر خود دست پیدا میکند و از بسیاری از بیماریهای جدی ناشی از چاقی جلوگیری میشود.
۲. عمل كوچک كردن معده با لاپاراسكوپی
از طرف دیگر اسلیو معده با لاپاروسکوپی، یک پروسهی جراحی است که تنها با چند برش کوچک به بیماران کمک میکند تا سریعتر و با درد کمتری نسبت به جراحی باز بهبود پیدا کنند. لاپاروسکوپی یک روش جراحی کمتر تهاجمی و راحتتر است و مدتزمان عمل کمتری و مزایای بیشتری دارد.
چه کسانی می توانند اسلیو معده را انجام دهند؟
جراحی اسلیو معده یک روش درمانی مناسب برای اشخاصی است که چاقی مفرط دارند و این معنای شاخص توده بدنی (BMI) حداقل ۴۰ است. این به این معناست که فرد باید ۴۵ کیلوگرم (یا بیشتر) اضافهوزن داشته باشد.
این عمل همچنین برای افرادی مناسب است که به علت اختلالاتی نظیر مشکلات قلب یا ریه، قادر به انجام پروسههای طولانیتر نظیر بای پس معده نیستند. البته در سایر شرایط، هر دو عمل جراحی به صورت مرحلهای انجام میشوند و حدود ۱۲ الی ۱۸ ماه پس از اسلیو معده، میتوان از جراحی بای پس معده بهعنوان مرحلهی دوم استفاده کرد:
- جراحی اسلیو معده برای افراد بین ۱۸-۶۵ سال انجام میشود.
- شاخص توده بدنی فرد (طبق استاندارد سازمان بهداشت جهانی) باید بیشتر از ۳۵ باشد.
- روند آمادهسازی برای جراحی و عوارض احتمالی، بسته به بیمار میتواند متفاوت است.
فواید عمل اسلیو چیست؟
- کاهش وزن بیشتر: بیماران اسلیو معده حدود ۱۲ الی ۲۴ ماه پس از جراحی، ۵۰ الی ۸۳ درصد از وزن اضافی خود را از دست میدهند.
- خطر کمتر نسبت به بای پس معده: از آنجاییکه رودهها بای پس نمیشوند و معده (با وجود این که به روش جراحی کوچک شده) به عملکرد عادی خود ادامه میدهد. این روش برخی از خطرات مربوط به بای پس معده را ندارد.
- ترشح هورمون و احساس گرسنگی کمتر: در این روش تولید هورمونهای تحریککنندهی اشتها یا همان گرلین تا حد زیادی کاهش پیدا میکند
- پیشگیری از برخی بیماریهای مزمن: مانند بیماری قلبی، فشارخون و کلسترول بالا، آپنه انسدادی خواب، دیابت نوع ۲، سکته مغزی، سرطان و ناباروری
دوران نقاهت اسلیو معده چقدر است؟
به طور متوسط ۲ تا ۳ هفته طول میکشد تا برشهای معده بهبود پیدا کرده و به ۶ تا ۸ هفته زمان نیاز است تا خط منگنه بهبود یابد. پس از یک ماه اکثر بیماران مبتلا به اسلیو معده میتوانند تمرینهای ورزشی عادی را شروع کنند و در مسیر بهبودی کامل قرار بگیرند.
این عمل برای چه وزنی مناسب است؟
اگر شما تنها ۸ تا ۱۰ کیلوگرم اضافه وزن داشتهباشید، اصلا به شما اجازهی انجام چنین جراحی دادهنمیشود. زیرا میتوان این مقدار اضافه وزن را به راحتی با ورزش هوازی کرد.
این جراحی تنها برای کسانی کاربرد دارد که بیش از ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم وزن اضافه دارند. این افراد وزن خیلی زیادی دارند و خود چاقی برای آنها خطرناک است و باید آن را کاهش دهند.
مراقبت بعد از اسلیو معده چگونه است؟
اگر جراحی اسلیو معده انجام دادهاید ابتدا باید با غذاهای مایع شروع کنید. بعد از چند هفته، میتوانید از غذاهای پوره شده و در نهایت از غذاهای جامد استفاده کنید. در این مدت متوجه میشوید که مصرف وعدههای غذاییتان بسیار کمتر از قبل خواهد بود و ممکن است مجبور شوید به دلیل کوچک شدن معده، از نوشیدن مایعات به همراه وعدههای غذایی بپرهیزید.
بیماران جراحی اسلیو معده باز و لاپاراسکوپی حدود ۲ تا ۳ هفته دوره نقاهت دارند (اگرچه برای برخی افراد ممکن است تا ۶ هفته طول بکشد) تا بتوانند به سر کار بازگردند.به نقل از سایت ramsayhealth
بارداری بعد از اسلیو معده
افرادی که جراحیهای کاهش وزن انجام میدهند، میتوانند باردار شوند و این مسئله چندان خطرناک در نظر گرفته نمیشود. اما مسئلهای که وجود دارد این است که بلافاصله بعد از انجام جراحی نباید بارداری اتفاق بیفتد و بهتر است که ۱۲ تا ۱۸ ماه از انجام جراحی بگذرد تا ورن شما ثابت شود و به تعادل مورد نظر برسد.
عوارض و خطرات اسلیو معده چیست؟
همچون هر عمل جراحی دیگری، عوارض جانبی جراحی اسلیو معده نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. میتوان گفت که عمل جراحی اسلیو معده یک عمل خطرناک است، زیرا بخش بزرگی از یک اندام حیاتی بدن برداشته میشود. علاوه بر این، اسلیو معده یک عمل دائمی است؛ بنابراین قبل از انجام جراحی، همه جوانب آن را در نظر بگیرید. عوارض اسلیو معده یا خطرات عمل اسلیو معده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خونریزی زیاد
- عفونت
- واکنش منفی به بیهوشی
- ایجاد لختهی خون
- مشکلات تنفسی
عوارض جانبی طولانی مدت اسلیو معده
بسیاری از این عوارض، با این واقعیت که بیمار مواد مغذی کمتری دریافت میکند در ارتباط هستند که شامل موارد زیر است:
- انسداد دستگاه گوارش
- فتق
- رفلاکس معده به مری
- هیپوگلیسمی یا کاهش قند خون
- سوءتغذیه
- استفراغ
- درد
- احساس خستگی یا لرز
- خشکی پوست
- نازک شدن و ریزش موها
- تغییرات در خلقوخو
در صورت مشاهدهی هرگونه عوارض جانبی جدی پس از عمل جراحی، با پزشک خود تماس بگیرید.
مرجع این پست سایت پزشکی لاغری دکترتو می باشد.