انواع تیپ بدنی زنان و مردان و تاثیر آن بر تغییر وزن را بشناسید!

انواع تیپ بدنی زنان و مردان و تاثیر آن بر تغییر وزن را بشناسید!

آیا در مورد انواع تیپ بدنی اطلاعی دارید؟ هر شخص بر اساس ساختار اسکلتی و شکل کلی بدن تیپ بدنی به انگلیسی body types خاصی داشته و متمایز از دیگری است. مردان معمولا توده عضلانی بیشتری دارند، به خصوص در قسمت بالایی بدن، که به آنها فیزیک V شکل برجسته‌تری می‌دهد. از سوی دیگر، زنان درصد چربی بدن بالاتری دارند که به آنها ظاهری منحنی و گردتر مانند ساعت شنی می‌دهد. اگر می‌خواهید در مورد انواع تیپ بدنی اطلاعات کاملی داشته باشید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

تیپ بدنی چیست؟

بدن افراد شکل و اندازه مختلفی داشته و همین موضوع اندام‌ها را منحصربه‌فرد می‌کند. ممکن است بدن یک فرد انحنای بیشتری داشته باشد و شانه‌های دیگری پهن باشد. برخی افراد عضلات بیشتری دارند و برخی چربی بیشتر. معمولا بعد از بلوغ تیپ بدنی افراد مشخص می‌شود. این موضوع علاوه بر وراثت به نوع تغذیه، عادات غذایی، سطح فعالیت، سبک زندگی و تغییرات هورمونی بستگی دارد.

تیپ بدنی به توزیع چربی و عضله در بدن بستگی دارد. برخی افراد لاغر و بلند هستند و برخی دیگر چربی بیشتری داشته و در اصطلاح به آنها تو پر می‌گویند. به همین دلیل برای برخی افراد افزایش وزن چالش داشته و برای برخی دیگر کاهش وزن مشکل است.

انواع تیپ بدنی مردانه

۱. تیپ اکتومورف، تیپ بدنی افراد بلند و لاغر
این افراد بلند و لاغر هستند. افزایش وزن برای آنها مشکل بوده و میزان چربی و ماهیچه‌ها کم است. افزایش وزن برای این گروه سخت است. شاید بسیاری از افراد حسرت لاغری این گروه را بکشند. اما برخی از خانم‌ها و آقایان در این گروه لاغری بیش از حد خود را دوست ندارند. مدل‌های صنعت مد در این دسته قرار می‌گیرند. ویژگی‌های آنها عبارتند از:

  • در این تیپ شاخص توده بدنی کمتر از ۱۷ می‌تواند نشانه اختلال در خوردن مانند بی‌اشتهایی یا پرخوری عصبی باشد.
  • شانه‌ها و باسن آنها نسبت به قد بلندشان، باریک است.
  • عضلات آنها نسبت به طول استخوان کوچک است.
  • متابولیسم آنها بالا بوده و افزایش وزن به‌سختی اتفاق میفتد.

۲. تیپ بدنی مزومورف
این افراد نه اضافه‌وزن داشته و نه کمبود وزن. بدن آنها ورزشکاری و قوی است. معمولا بدون نگرانی هر چه بخواهند می‌خورند. مزومورف‌ها به‌راحتی وزن خود را کاهش داده و به‌راحتی وزن اضافه می‌کنند. شناگران و والیبالیست‌ها معمولا جز این تیپ بدنی هستند. از ویژگی‌های آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساختار استخوانی آنها متوسط بوده و شانه‌های آنها پهن‌تر از باسن است.
  • ماهیچه‌های ورزشکاری دارند.
  • متابولیسم آنها کارآمد بوده و کاهش و افزایش متابولیسم با سهوت انجام می‌شود.

۳. تیپ بدنی اندومورف

در این نوع تیپ بدنی چربی و ماهیچه زیاد بوده و این افراد به‌راحتی وزن اضافه می‌کنند. بیشتر بازیکنان فوتبال در این دسته قرار می‌گیرند. از ویژگی‌های آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساختار استخوانی با باسن و قسمت میانی بزرگ
  • چربی بیشتر در سراسر بدن
  • چربی به‌سرعت در بدن جذب شده و ازبین‌بردن آن زمان زیادی می‌گیرد.
  • متابولیسم آنها به طور طبیعی پایین است. معمولا سبک زندگی بی‌تحرک باعث کاهش متابولیسم می‌شود. اما شرایط مزمنی مانند دیابت و کم‌کاری تیروئید هم می‌تواند تاثیر داشته باشد.

انواع تیپ بدنی در زنان

انواع تیپ بدنی ذکر شده برای خانم‌ها و آقایان لحاظ می‌شود. اما برخی افراد این تیپ‌های بدنی را مختص آقایان دانسته و برای خانم‌ها تیپ بدنی جداگانه‌ای تعریف می‌کنند. معمولا چربی در بدن زنان بیشتر از مردان است. سینه، باسن و ران‌ها بزرگ‌تر بوده و انحنای آنها بیشتر است.

انواع تیپ های بدنی رایج در خانم‌ها عبارتند از:

  • فرم بدن گلابی یا مثلث: شکل کلی بدن این افراد مثلثی است. شانه‌های آنها کوچک‌تر از باسن بوده و بیشتر وزن در باسن و ران‌ها توزیع شده است.
  • فرم بدن مستطیل: در بدن این افراد انحنا وجود نداشته و خط کمر و باسن دیده نمی‌شود. پهنای شانه‌ها با باسن یکسان بوده و توزیع وزن در کل بدن یکسان است.
  • فرم بدن مثلث معکوس: در این فرم، نیمه پایینی بدن کوچک‌تر از نیمه بالایی است. شانه‌ها از باسن بزرگ‌تر بوده و افزایش وزن بیشتر در نیمه بالایی بدن دیده می‌شود. در این افراد معمولا سینه‌ها بزرگ و باسن باریک است.
  • فرم بدن ساعت شنی: در این افراد نیمه پایینی و بالایی بدن به یک اندازه پهن است. معمولا کمر کوچک‌تر از سینه و باسن است.
  • فرم بدن بیضی یا سیب: در این تیپ از افراد نیمه بالایی و پایینی بدن باریک است. بیشتر وزن در ناحیه سینه و شکم قرار دارد و پاها باریک است.

رژیم غذایی مناسب برای انواع تیپ بدنی یا انواع توده های بدنی

۱. رژیم غذایی برای بدن های اکتومورف

شاید تصور کنید، این گروه از افراد باید غذاهای چرب مصرف کنند. اما رژیم‌های کم‌چرب مانند رژیم گیاه‌خواری می‌تواند گزینه خوبی باشد. در مقابل رژیمی مانند رژیم کتوژنیک برای این افراد توصیه نمی‌شود. اگر می‌خواهید افزایش وزن داشته باشید، اما در ناحیه شکم چربی تجمع نکند، باید از رژیم‌های کم‌چرب استفاده کنید. رژیم‌های پرچرب استرس فیزیکی را افزایش می‌دهد.

بدن این افراد به کربوهیدرات پاسخ خوبی می‌دهد. در رژیم غذایی خود میوه‌های غنی از فیبر، سبزیجات و غلات کامل را قرار دهید. مقدار مصرف پروتئین را بیشتر کنید. منابع حیوانی بدون چربی و انواع آجیل‌ها و مغزها می‌تواند مفید باشد.

۲. رژیم غذایی برای مزومورف ها

در این گروه از افراد عضله‌سازی نسبتا راحت بوده و باید تمامی درشت مغذی‌ها به طور مساوی مصرف شوند. یعنی کربوهیدرات، پروتئین و چربی در رژیم غذایی به اندازه کافی گنجانده شوند. حساسیت تیپ مزومورف به انسولین پایین بوده و مصرف مقدار متوسط کربوهیدرات در سطح قند خون اختلالی ایجاد نمی‌کند.

بهترین رژیم برای این تیپ رژیمی است که ۴۰% کالری از کربوهیدرات‌ها، ۳۰% از پروتئین و ۳۰% از چربی دریافت شود. رژیم غذایی باید متعادل و کامل باشد. وعده‌های غذایی کوچک با تعداد دفعات زیاد مصرف کنید.

۳. رژیم غذایی برای اندومورف ها

اندومورف‌ها نسبت به تیپ‌های دیگر راحت‌تر وزن اضافه می‌کنند. به همین دلیل با وجود رژیم غذایی مشابه جذب چربی بیشتر است. چربی بیشتر در اطراف کمر رسوب کرده و با مقاومت به انسولین ارتباط دارد. مقاومت به انسولین روی پردازش کربوهیدرات در بدن تاثیر می‌گذارد.

شما باید مراقب مقدار کالری دریافتی باشید. ۴۰% از کالری روزانه باید از پروتئین، ۴۰% از چربی و ۲۰% از کربوهیدرات تامین شود. سعی کنید سبزیجات غنی از فیبر را در رژیم افزایش دهید. به این ترتیب چربی دور کمر کاهش پیدا می‌کند.

افراد نباید تصور کنند، به دلیل تیپ بدنی و شکل بدن خود کمتر در معرض بیماری خاصی هستند. گاهی ممکن است شخصی با وزن ظاهرا سالم یا متوسط دچار چاقی متابولیک شود.

عوامل موثر در تعیین انواع تیپ بدنی کدامند؟

عوامل مختلفی شکل کلی بدن و انواع تیپ بدنی آقایان و انواع تیپ بدنی خانم ها را تعیین می‌کنند. از جمله:

  • ژنتیک
  • رابطه جنسی
  • سن
  • رژیم غذایی
  • سطح فعالیت.

با تغییر سطح فعالیت و رژیم غذایی می‌توان شکل بدن را تغییر داد. به‌عنوان‌مثال اگر تیپ بدنی شما اکتومورف است، برای افزایش وزن باید تلاش زیادی کنید. اما با یک رژیم غذایی مناسب و تمرینات روتین می‌توانید فرم بدن خود را تغییر دهید.

کاربر زیبانو
کاربر زیبانو
مقالات: 39

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 15 =